marți, martie 29, 2011

Cum explica Obama razboiul din Libia


Presedintele american, Barack Obama, si-a justificat luni hotararea de a interveni in Libia, afirmand ca aceasta a "impiedicat un masacru" si a apreciat ca SUA trebuie sa actioneze atunci cand valorile lor sunt amenintate, scrie AFP.

Liderul american a recunoscut ieri ca o tranzitie democratica in Libia va fi o "sarcina dificila" si i-a avertizat pe americani contra unei reeditari a "erorilor" comise de tara sa in Irak.

La mai bine de o luna de la izbucnirea insurectiei in Libia si in cea de a zecea zi a operatiunilor militare ale coalitiei internationale, presedintele a incercat sa apere necesitatea acestei noi interventii in Orientul Mijlociu.

"Constienti de riscurile si costurile unei actiuni militare, suntem, in mod natural, reticenti sa utilizam forta pentru a rezolva problemele internationale. Dar, atunci cand interesele si valorile noastre sunt amenintate, avem responsabilitatea sa actionam", a declarat Obama.

"De generatii, Statele Unite joaca un rol unic de punct de ancoraj al securitatii mondiale si de aparator al libertatii", a concluzionat presedintele american.

NATO urmeaza sa preia maine comanda tuturor operatiunilor militare ale coalitiei internationale din Libia: "Alianta noastra cea mai eficienta, NATO, a preluat responsabilitatea aplicarii embargoului asupra armelor si a zonei de interdictie aeriana" in Libia, a amintit Barack Obama.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Design Blog, Make Online Money